Verslag Petzl Grigri+ Tour Eindhoven

door | 13 jan, 2018

Naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe Grigri + in 2017, hield Petzl een introductie tour langs diverse Nederlandse klimcentra. Zelf ben ik naar Neoliet Eindhoven-Noord gegaan en werd door Werner van Steen van Petzl helemaal bijgepraat over de werking van de Plus. Het gaf me veel inzichten die ik, met medewerking van Werner, in het het onderstaande bericht bij elkaar heb gezet.

In 1991 kwam fabrikant Petzl als eerste met een uit zichzelf blokkerend zekerapparaat op de markt: de Grigri. Het kon touwen handelen met een doorsnede van 10,0 – 11,0 mm. Mede door de populariteit van alsmaar dunnere touwen (9,1 – 9,8mm) ontwierp Petzl in 2011 de Grigri 2. In de praktijk bleek dat de Grigri 2 wat meer moeite had met dikkere touwen dan de eerste versie en met name in klimhallen waar de touwen niet tijdig vervangen werden zorgde dat voor frustratie onder de klimmers. Met aandrang werd Petzl verzocht om opnieuw de Grigri 1 aan te bieden… 

Die kwam er niet maar in 2017 ontwierp Petzl de Grigri +. De Grigri 2 blijft leverbaar. 

 

De Grigri+ heeft de volgende voordelen op eerdere versies: 

 • Hoewel wordt gesuggereerd door Petzl dat de Grigri 2 en de Grigri + beide een touw van 11,0 mm kunnen zekeren, kan er met de Grigri + met wat dikkere touwen iets makkelijker worden gezekerd dan bij de Grigri 2. 
 • In de toprope stand (zie zijkant apparaat – deze stand dien je te gebruiken bij het zekeren in toprope) heeft de Grigri + een direct blokkerend vermogen. In de voorklimstand is er meer spanning op het kantelmechanisme waardoor het touw makkelijker uitgegeven kan worden. Prettig voor de voorklimmer! Dit gebeurt zonder dat het blokkerend vermogen opgeheven wordt. 
 • De Grigri + heeft een cam (een metalen blokje) die ervoor zorgt dat het touw minder snel foutief in het apparaat kan worden gelegd. Dit was incidenteel een probleem bij de eerder versies. 
 • Petzl heeft het thema “dynamisch zekeren” enkele jaren geleden met meetapparatuur in hun labo en ook in echte situaties getest. Vaak wordt er gezegd dat de Grigri het touw abrupt blokkeert bij een val waardoor je niet dynamisch kan zekeren. Uit praktijk-studies blijkt dat maar heel weinig klimmers écht dynamisch – en dus op het juiste moment – dat extra stukje touw geven bij een voorklimmersval: ze zijn óf te vroeg waardoor de klimmer verder valt, óf ze zijn te laat en missen daardoor het effect van dynamisch zekeren. Petzl kwam met de oplossing door gewoon op het moment van de impact 50 cm mee te bewegen in de richting van het touw. Dit zorgt voor een opmerkelijke vermindering van de valimpact (de klap op klimmer en materiaal)! 
 • Opmerkelijk verschil met de Grigri 2 is de betere hendel! Je voelt precies wanneer het touw begint door te glijden en je hebt dus meer controle wanneer je iemand laat zakken. 
 • Bij het laten zakken van een klimmer hebben onervaren zekeraars in het verleden de hendel in een paniekreactie nog verder doorgetrokken in plaats van de hendel los te laten. Met de nieuwe Grigri + heeft Petzl een anti-paniek-stand ingebouwd waardoor de hendel automatisch blokkeert bij het iets te ver naar achteren (naar je toe dus) doortrekken. Klimmers die ervaring hebben met de vorige Grigri’s trekken in het begin vaak te hard aan de hendel wanneer ze iemand sneller willen laten zakken. Hier is de truc om de hendel tot juist voor het omslagpunt van de paniekstand te trekken en met de remhand meer of minder te knijpen in het losse touweinde. 
 • De paniekstand kan ook overruled worden wanneer men kinderen of lichte klimmers wil laten zakken. Daarbij wordt de hendel helemaal naar achteren doorgetrokken. Petzl besteedt hier ook aandacht aan in de handleiding van het apparaat. 
 • Helaas komt het (vooral bij ervaren klimmers) voor dat de paniekstand overruled wordt en waardoor de klimmer alsnog (te) hard naar beneden komt. Gedegen instructie van de Plus is voor iedere gebruiker essentieel! 

Tips voor het gebruik van de Grigri+ bij topropen: 

 • Check eerst of de Grigri op de stand topropen staat (afbeelding op het apparaat). 
 • De touwinleg is hetzelfde als bij de oudere versies van de Grigri. Check de afbeeldingen op het apparaat of je het touw op de juiste manier hebt ingelegd. Het touw verkeerd om inleggen heft de remfunctie op en is heel gevaarlijk! Doe een partner-check. 
 • Ook bij de deze versie van de Grigri geldt: houdt áltijd een volle hand aan het onderste touw (zie afbeelding op het apparaat)! 
 • Om iemand te laten zakken trek je de hendel tot iets verder dan halverwege open. Doe je dit te ver, dan blokkeert het apparaat als vanzelf. Dit wordt de ‘paniekfunctie’ genoemd. Wil je doorgaan nadat de paniekfunctie is opgetreden, laat de hendel dan ietsje terug gaan naar waar je met opentrekken bent gestart en begin opnieuw. 
 • Voor instructeurs: laat klimmers die voor het eerst met dit apparaat zekeren altijd eerst met een back-up zekeraar oefenen, totdat het zekeren en laten zakken beheerst wordt. Ga er niet vanuit dat dit apparaat volledig veilig is door de paniekfunctie! 
 • Op de foto links onder met ingelegd touw, rechts onder zijn de toprope- en voorklim-stand zichtbaar (rechts is de toprope-stand). 

Tekst Frans Melskens, Tendue / aangepast door Werner van Steen van Petzl / versie 8 maart 2018